Eerste stappen met Android

Door lenwar op woensdag 29 november 2017 23:16 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 4.020

Eindelijk binnen
Ik ben na ongeveer een week wachten nu sinds eergisteren in het bezit van een mijn eerste Android toestel. Ik ga geen review schrijven van het apparaat. Daar staat het internet al redelijk vol mee.

Het toestel is voor wat ik gewend was redelijk aan de maat (van iPhone 5s naar Oneplus 5t is best heftig), maar ik moet zeggen dat het redelijk snel went al zit ik nog wel een beetje te pielen met het feit dat ik m'n telefoon niet meer gemakkelijk met één hand kan bedienen. Ik vermoed dat dit een kwestie van wennen wordt. Komt wel goed.

Wat me een beetje tegenvalt is de algemene uitstraling van het besturingssysteem. Allicht is het gewenning, maar het komt wel een beetje houtje-touwtje over zo nu en dan. (iOS ziet er eigenlijk op alle vlakken net wat verfijnder en eenduidiger uit)

- Het formaat van het standaard Gboard toetsenbord vind ik echt idioot. Ik vind het veel, veel te groot. Zelfs op de kleinste stand vind ik hem redelijk aan de maat. Ik heb nu op 'Right-handed' ingesteld. Voornamelijk omdat dan het toetsenbord wat compacter is. Ik zit nu alleen met een redelijk lelijk blok links van m'n toetsenbord met drie iconen.
- De emoji's zijn... Nou ja.. In twee woorden 'walgelijk lelijk'. Dit schijnt in de volgende Android versie beter te worden. Vol verwachting klopt mijn hart zullen we maar zeggen. Ik ga hier geen woorden meer aan vuil maken.
- De hoeveelheid 'lege ruimte' tussen de menu-items. Het is uiteraard in lijn met de algemene Google interfaces (ik vind alle Google interfaces teveel 'whitespace' hebben). Ik heb de instellingen ook te 'z'n kleinst' gezet, maar dit vind ik alsnog erg veel loze ruimte hebben. Ik ga zeker nog op zoek naar een andere launcher of een andere manier om dit op te zoeken (suggesties zijn uiteraard welkom :) )

Eerste stappen
Ik had mezelf redelijk voorbereidt voor 'de grote overgang' en al-met-al viel het me mee wat ik allemaal moest doen om één en ander over te zetten. Ik heb nog niet de tijd genomen om alles wat ik wil doen al te doen, maar de belangrijkste dingen zijn er voor mij.

Ik was nog niet in het bezit van een Google account, dus deze had ik eerst maar aangemaakt.
- Contactpersonen
Ik had op mijn iPhone de Google Drive app geïnstalleerd. Via deze app kon ik op een makkelijk manier m'n contactpersonen overhevelen door de backup-functie van de app te gebruiken. Toen ik m'n telefoon koppelde aan m'n account had ik direct al m'n contacten beschikbaar.
Dit staat beschreven op: https://www.android.com/switch/
- Agenda/Kalender
In de eerste instantie had ik dezelfde procedure gebruikt als voor de contactpersonen, maar dat viel tegen. Ik had op iOS/iCloud meerdere agenda's die ik met meerdere mensen/groepen deelde. Het resultaat was dat alle agenda's in één grote hoop werden gegooid in een nieuwe agenda die 'iPhone' genoemd werd. Dit ging hem natuurlijk niet worden voor mij. Na wat zoeken kwam ik uit op devolgende procedure:
 • inloggen op de web interface van iCloud https://www.icloud.com met je Apple ID
 • Klik op Agenda
 • Klik op het 'Deel agenda' icoontje van de agenda die je wil delen
 • Klik op 'Publieke agenda'
Je ziet nu een webcal adres: (webcal://XXX-calendars.icloud.com/blablablabla)
 • kopieer het webcal adres en vervang webcal:// met https://
 • Je kan nu een .ics bestand downloaden van je agenda, met daarin al je agenda-data
Log in op je Google kalender (https://calendar.google.com/) met je Google account
(indien nodig: Maak een nieuwe Agenda)
 • Klik op het plusje boven je agenda's en selecteer 'Nieuwe agenda maken'.
 • Vul de gegevens in en selecteer Agenda maken
Importeer het ics bestand in je (nieuwe) agenda)
 • - Klik op het plus boven je agenda's en selecteer 'Andere Agenda's Toevoegen' en selecteer 'Importeren'
 • Selecteer het ics bestand van je computer en de agenda waar je naartoe wilt importeren
 • Klik op Importeren
(( herhaal voor al je agenda's ))
- Whatsapp geschiedenis
Dit was misschien de interessantste van m'n hele traject. Eigenlijk ging het heel makkelijk. Ik blijf erbij dat het idioot is dat Whatsapp niet zelf een functie hiervoor heeft en dat je een (betaalde) derdepartij tooltje nodig hebt om de boel over te zetten. Je kan Wazzap Migrator gebruiken.
In het kort komt het hier op neer. (de hele procedure staat op de site van Wazzap migrator: )- Signal heb ik nog niet geprobeerd. Mogelijk kan dit ook met eenzelfde procedure? Wie weet :)

Verdere apps
Nu ik m'n contactpersonen, agenda's, en Whatsapp geschiedenis heb overgeheveld had ik het meest acute wel gehad. Tijd om de overige apps te gaan overzetten.
- Voor m'n Facebook alternatief heb ik Friendly gekozen. Ik vond dit op iOS een prettige tool. Op Android is ook fijn.
- M'n gezondheidsdata kon ik niet overzetten. Dit lijkt niet mogelijk te zijn. Helaas voor m'n stappen dus :-)
- De ING wil ik bij deze nog even kudo's geven. Toen ik m'n ING app had geïnstalleerd op m'n nieuwe telefoon, kreeg ik de vraag of het een 'extra telefoon' is. (ofzo). Toen ik dit aangaf werd er een QR-code gegenereerd die ik met m'n iPhone kon inscannen, en zo werd m'n nieuwe telefoon ook geautoriseerd om z'n ding te doen voor. Snel. Makkelijk. Helder.
- Voor de steam app moest ik eerst de Authenticator functie van de oude app deactiveren voordat ik hem activeren op m'n nieuwe telefoon. (ik weet niet hoe de procedure is als m'n oude telefoon niet meer beschikbaar was)
Voor de mastercard app en alle overige apps moest ik eigenlijk of alleen inloggen of de standaard activatieprocedure doorlopen. Dit was dus allemaal niets bijzonders.

Waar ik verder tegenaan liep
- DNS servers
Verder liep ik nog tegen een paar dingetjes aan. Ik kan met deze versie van Android geen DNS-servers aanpassen van m'n 4g- of wifi verbindingen. Op iOS kon ik de DNS-servers van de wifi-verbindingen zelf instellen en de rest wel op DHCP laten.
Ik gebruik zelf eigenlijk altijd de DNS servers van OpenDNS. Deze zijn snel en betrouwbaar. Ik heb de app DNSChanger geïnstalleerd. Deze app maakt een soort pseudo-VPN verbinding naar je eigen telefoon en forceert zo de (in mijn geval) OpenDNS servers.
Nu heb ik dus overal de OpenDNS servers. Dit is op zich goed, maar thuis gebruik ik liever m'n eigen DNS-servers. DNSChanger is niet bewust van welk wifi-netwerk hij op zit, dus dit was een dingetje. Ik heb uiteindelijk met Tasker een profiel gemaakt, dat als ik 'niet op m'n eigen wifi zit', hij DNSChanger activeert. Werkt prima :-)

- Widgets niet gemaakt voor mijn formaat scherm
Er zijn best wel wat widgets die 'net niet' de volledige breedte van m'n scherm vullen. Als voorbeeld de 'Zoek widget' van Firefox (mijn favoriete browser). Deze is vier eenheden breed, terwijl mijn scherm er vijf heeft. Dit ziet er dan lelijk uit.

- Schermen mooi maken
Ik heb nu nog erg veel moeite om m'n home screen 'mooi' in te delen. Ik denk dat ik hem nog even een beetje neutraal laat en op een later moment hier is mee ga experimenteren.

Mooie dingen
Uiteraard zijn er ook dingen die ik na een paar dagen wel heel prettig vindt aan Android.
- Widgets
Ook al heb ik er nog niet zo heel veel actief. Ik zie nu wel de meerwaarde ervan om interactieve onderdelen op m'n home screen te hebben

- Privacy-mogelijkheden
Ik was ergens bangig dat omdat Android 'van Google is' dat ik echt alles wat ik doe met iedereen en alles moest delen. Ik ben dan ook positief verrast over de fijnmazigheid waarmee ik de privacy-instellingen per app en per onderdeel kan instellen. Het gaat zelfs nog iets verder dan iOS, en daar was ik eigenlijk al best tevreden over.

En nu verder
Ik ga de komende dagen is lekker rustig dit, voor mij nieuwe besturingssysteem, verkennen en mee experimenteren. Ik zal ongetwijfeld nog wel tegen wat dingetjes aanlopen en andere kleine verbazingkjes ervaren.

Al-met-al valt me de overgang eigenlijk nog wel mee. De meeste bedieningsfuncties zijn gelijk aan dat van iOS. (screenshots maken en dat soort zaken). Andere dingen zitten precies aan de andere kant (bedieningspaneel: Nu bovenin, boven de meldingen, bij iOS onderin). Ik houd eventuele reacties op deze post goed in de gaten.

Als er vragen zijn, of dingen niet duidelijk zijn zal ik waar nodig te tekst verhelderen. (mogelijk dat ik ook de leesbaarheid nog her en der even moet bijwerken :) )

(( Update: taalfout ))

Volgende: Achtergond van mijn overstap 11-'17 Achtergond van mijn overstap

Reacties


Door Tweakers user Brandts, donderdag 30 november 2017 07:05

Op mijn Samsung kan ik de grootte van de widgets aanpassen. Als je de widget lang ingedrukt houdt verschijnen er bolletjes aan de zijkant waarmee je de widget kunt schalen. Als dit niet kan ligt dit aan de betreffende app zelf.

Het wijzigen van de DNS settings zat vroeger wel in Android, maar is blijkbaar in een recentere versie verwijderd. Het schijnt dat het met root acces wel in te stellen is maar de vraag is of je dit wil doen.

Verder veel succes met wennen (want ik denk dat het niet meer dan dat is :))

Edit: ik zie net hoe je wel de DNS kan instellen. Ga naar je wifi netwerken en hou het betreffende netwerk langer ingedrukt. Er verschijnt een menu, klik hier op "netwerkinstellingen beheren". Klik vervolgens op "geavanceerde opties beheren" en kies voor "IP-instellingen" de optie "statisch". Nu verschijnen de opties om je DNS te veranderen. Dit werkt zo voor mijn Samsung Galaxy S6 maar ik verwacht dat dit een algemene Android feature is en dus niet heel anders zal zijn voor jou Oneplus 5t.

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 november 2017 08:06]


Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 30 november 2017 08:19

Ik moest vanwege werkzaamheden verplicht werken met een iPhone na alleen jaren Android te hebben gebruikt, dat was ook geen pretje.

"Smooth" betekent blijkbaar dat je ellenlang animaties laat zien bij elke wissel van schermpje. Ik mis de terugknop enorm, dat swipen van links naar rechts is een stuk minder betrouwbaar dan een simpele dedicated knop. Het toetsenbord is mini, en werkt niet lekker met meerdere talen tegelijk.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 30 november 2017 08:42

Ik vind persoonlijk dat de Oneplus 5T een mooi toestel is maar qua software niet het beste toonbeeld van goede software. Ik ben het sowieso wel met je eens dat iOS heel consistent is. Bij Android zal het verschillen omdat iedere fabrikant uiteraard zelf kan doen wat hij wil en het zo consistent als inconsistent kan maken.

Veel plezier met je toestel in ieder geval!

Door Tweakers user Stoelpoot, donderdag 30 november 2017 13:28

Ik kan me als Android-gebruiker niet vinden in de opmerking dat iOS eenduidiger is dan Android. Zelf ervaar ik het omgekeerde, en het lijkt alsof het steeds erger wordt.

Met enige regelmaat gebruik in nog eens iOS, en daar valt me 1 ding op: Hoe alles wat ik doe maar anders wordt.

Ik gebruik even een feature uit de nieuwste versie. Zodra ik het notificatiemenu zou openen, wat ik doe met een swipe naar beneden, kom ik op het lockscreen. Dat lockscreen sluit in dan weer door de telefoon te unlocken. Maar als ik weer omhoog swipe, kom in in een dieper notificatiemenu. Dat vind ik een vorm van inconsistentie: Zodra ik het ene doe, kan ik met het omgekeerde dat niet ongedaan maken. Bij een boek, of een aan/uit switch, gebeurd dat wel.

Zo vallen mappen me ook op, hoe het openen van een map in iOS direct een nieuw scherm wordt (waar ik niet direct uit kan), terwijl het op Android duidelijk een 'oorsprong' heeft om naartoe terug te gaan.

Waar ervaar jij de inconsistentie in Android tov iOS?

Door Tweakers user Moosjes, donderdag 30 november 2017 14:25

Heb je gebruik gemaakt van de DPI instellingen die OnePlus in zijn interface heeft? Dat is 1 van de eerste dingen die ik heb aangepast om alles wat kleiner te krijgen. Je hebt zo een groot scherm, dan wil je ook veel content op kwijt toch?

Door Tweakers user rens-br, vrijdag 1 december 2017 10:06

Wat betreft launcher kan ik je sowieso Nova Launcher aanraden. Daarmee kan je het formaat van de widgets instellen, app badges gebruiken (betaalde versie) en zo ongeveer alles aanpassen.

Wat betreft het probleem met Gboard (de emoticons die jij lelijk vind zitten ook daarin), kan je het beste Swiftkey gebruiken. Deze is ook helemaal naar wens aan te passen en het formaat kan je dus ook wijzigen. Ik gebruik die al jaren en bevalt erg goed.

Door Tweakers user knakworst, vrijdag 1 december 2017 10:23

Brandts schreef op donderdag 30 november 2017 @ 07:05:

Edit: ik zie net hoe je wel de DNS kan instellen. Ga naar je wifi netwerken en hou het betreffende netwerk langer ingedrukt. Er verschijnt een menu, klik hier op "netwerkinstellingen beheren". Klik vervolgens op "geavanceerde opties beheren" en kies voor "IP-instellingen" de optie "statisch". Nu verschijnen de opties om je DNS te veranderen. Dit werkt zo voor mijn Samsung Galaxy S6 maar ik verwacht dat dit een algemene Android feature is en dus niet heel anders zal zijn voor jou Oneplus 5t.
Op mijn Xiaomi kan ik daarmee ook DNS instellen dus lijkt mij inderdaad op elk Android toestel te kunnen. Je moet jezelf wel een statisch adres toekennen maar dat lijkt me geen probleem.

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 1 december 2017 11:31

"(( Update: taalfout ))"

Ik verwacht nog wel een paar updates dan. :*)

Nja, sorry, kon het me niet laten, is verder ook geheel onbelangrijk in een blog maar doordat ik dit zag staan... mijn excuses. ;)

Meer inhoudelijk: ook ik kan je Nova-launcher aanraden, ik gebruik 'm al heel lang en ben er heel erg tevreden over, je kan tot in detail enorm veel aanpassingen doen, zeker in de zin van alles wat compacter te maken, je kan rasters instellen voor je iconen zodat er veel meer op je scherm passen etc etc... én het blijft een lichte launcher met geen voelbare impact op performance.

Over Gboard deel ik je mening niet, ik vind het het meer dan voldoende en het swypet heel leuk, ik heb er Swiftkey voor verwijderd maar soit, meningen verschillen nu eenmaal. Op een vorig toestel gebruikte ik Swype (naam van de toetsenbordapp), als je graag swypet is dit een ideaal simplistisch toetsenbord... Maar ik ben dan al een paar jaar grote fan van swypen, ik kan bijna niet anders meer typen op m'n smartphone. 8)7

Probeer ook de ontwikkelaarsopties vrij te krijgen (check google om te zien hoe je it op jouw toestel ontrgendelt) Ook hier staan een aantal leuke tweaks die je ervaring vloeiender kunnen maken zoals je vensteranimatie-snelheid aanpassen (Nova-launcher kan dit ook trouwens) en 4xMSAA te forceren (Anti Aliasing) Maar let goed op dat je hier geen opties verandert waarvan je niet zeker bent, Android houdt nl. je handje niet steeds vast zoals IOS.

Informeer je en ontdek! 8-)
succes

Door Tweakers user Macchillie, vrijdag 1 december 2017 14:37

Nou moet ik eerlijk beginnen: ik heb geen iphone gehad, en ook 0 intentie dat te doen.
Maar:

Op de android versie kan je een backup van Whatsapp maken, en deze op je Google Drive schijf laten backuppen. Bij mij doet hij dat zelfs elke nacht. Gewoon via WA zelf.
Nieuwe telefoon kan je dan je backup terugzetten, en alle meuk die er in WA op je oude foon staat, staat 1 op 1 op je nieuwe.

Dat was bijna 2 jaar geleden zoals ik dat deed (van Samsung S4 naar Nexus 6P).

Nogmaals: ik weet niet hoe dat in de ios versie van WA is geregeld. Naar ik proef gaat dat niet zo 1,2,3 dus.

Door Tweakers user izzet3838, vrijdag 1 december 2017 17:16

als je root kun je je emoticons makkelijk aanpassen.
voor zo ver ik weet behoud je bij oneplus dan de garantie.
https://forum.xda-develop...i-changer-device-t3706533
hier heb je al een emoji changer die je kan flashen nadat je geroot hebt.
het 'grote' toetsenbord wordt na een tijdje zeer makkelijk om mee te werken, waarna het gewoon normaal wordt dus dat zou ik gewoon een aantal weken laten staan.

de menu items aan de andere kant zullen denk ik gewoon wennen.
ik heb naast mijn s8 ook een ipad en ik vind het fijner werken dan een android tablet, maar ik blijf me ergeren aan de menu's binnenin de apps, vindt dat sommige functies te goed verstopt zitten. :)

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:20

Brandts schreef op donderdag 30 november 2017 @ 07:05:
Op mijn Samsung kan ik de grootte van de widgets aanpassen. Als je de widget lang ingedrukt houdt verschijnen er bolletjes aan de zijkant waarmee je de widget kunt schalen. Als dit niet kan ligt dit aan de betreffende app zelf.

Het wijzigen van de DNS settings zat vroeger wel in Android, maar is blijkbaar in een recentere versie verwijderd. Het schijnt dat het met root acces wel in te stellen is maar de vraag is of je dit wil doen.

Verder veel succes met wennen (want ik denk dat het niet meer dan dat is :))

Edit: ik zie net hoe je wel de DNS kan instellen. Ga naar je wifi netwerken en hou het betreffende netwerk langer ingedrukt. Er verschijnt een menu, klik hier op "netwerkinstellingen beheren". Klik vervolgens op "geavanceerde opties beheren" en kies voor "IP-instellingen" de optie "statisch". Nu verschijnen de opties om je DNS te veranderen. Dit werkt zo voor mijn Samsung Galaxy S6 maar ik verwacht dat dit een algemene Android feature is en dus niet heel anders zal zijn voor jou Oneplus 5t.
Helaas hebben niet alle widgets die mogelijkheid. Mijn scherm is vijf eenheden breed, en sommige widgets zijn hard vier eenheden breed. Dus helaas.

Die optie voor DNS heb ik niet. Ik moet dan ook een vast ip-adres opgeven.

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:28

Moosjes schreef op donderdag 30 november 2017 @ 14:25:
Heb je gebruik gemaakt van de DPI instellingen die OnePlus in zijn interface heeft? Dat is 1 van de eerste dingen die ik heb aangepast om alles wat kleiner te krijgen. Je hebt zo een groot scherm, dan wil je ook veel content op kwijt toch?
Waar vind ik die?
Ik kan alleen maar Instellingen - weergave - weergavegrootte vinden. Als ik zoek vind ik niets op DPI

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:30

rens-br schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 10:06:
Wat betreft launcher kan ik je sowieso Nova Launcher aanraden. Daarmee kan je het formaat van de widgets instellen, app badges gebruiken (betaalde versie) en zo ongeveer alles aanpassen.

Wat betreft het probleem met Gboard (de emoticons die jij lelijk vind zitten ook daarin), kan je het beste Swiftkey gebruiken. Deze is ook helemaal naar wens aan te passen en het formaat kan je dus ook wijzigen. Ik gebruik die al jaren en bevalt erg goed.
Ik ga ze binnenkort is bekijken. Is SwiftKey niet zo'n ding die alles naar interpret wil sturen? Want dan gaat hem dat niet worden :)

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:41

EagleEye1290 schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 11:31:
"(( Update: taalfout ))"

Ik verwacht nog wel een paar updates dan. :*)

Nja, sorry, kon het me niet laten, is verder ook geheel onbelangrijk in een blog maar doordat ik dit zag staan... mijn excuses. ;)

Meer inhoudelijk: ook ik kan je Nova-launcher aanraden, ik gebruik 'm al heel lang en ben er heel erg tevreden over, je kan tot in detail enorm veel aanpassingen doen, zeker in de zin van alles wat compacter te maken, je kan rasters instellen voor je iconen zodat er veel meer op je scherm passen etc etc... én het blijft een lichte launcher met geen voelbare impact op performance.

Over Gboard deel ik je mening niet, ik vind het het meer dan voldoende en het swypet heel leuk, ik heb er Swiftkey voor verwijderd maar soit, meningen verschillen nu eenmaal. Op een vorig toestel gebruikte ik Swype (naam van de toetsenbordapp), als je graag swypet is dit een ideaal simplistisch toetsenbord... Maar ik ben dan al een paar jaar grote fan van swypen, ik kan bijna niet anders meer typen op m'n smartphone. 8)7

Probeer ook de ontwikkelaarsopties vrij te krijgen (check google om te zien hoe je it op jouw toestel ontrgendelt) Ook hier staan een aantal leuke tweaks die je ervaring vloeiender kunnen maken zoals je vensteranimatie-snelheid aanpassen (Nova-launcher kan dit ook trouwens) en 4xMSAA te forceren (Anti Aliasing) Maar let goed op dat je hier geen opties verandert waarvan je niet zeker bent, Android houdt nl. je handje niet steeds vast zoals IOS.

Informeer je en ontdek! 8-)
succes
Ouch!! Ik had hem laat geschreven. Ik heb geen tijd meer gehad om hem zelf weer te lezen en corrigeren. Ik zal proberen dit weekend één en ander te fixen.

Ik zal binnenkort is naar Nova Launcher kijken. Zo'n swype-toetsenbord heb ik nooit fijn gevonden. Nu ik hem op right-handed heb staan kan ik in elk geval weer met één vinger typen.
Ik zal ook is kijken voor het unlocken, maar de snelheid van de animaties storen me niet. Ik zou ook niet weten wat ik nog meer zou willen aanpassen, maar weet uiteraard ook niet wat ik allemaal kan aanpassen natuurlijk :)

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:45

Macchillie schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 14:37:
Nou moet ik eerlijk beginnen: ik heb geen iphone gehad, en ook 0 intentie dat te doen.
Maar:

Op de android versie kan je een backup van Whatsapp maken, en deze op je Google Drive schijf laten backuppen. Bij mij doet hij dat zelfs elke nacht. Gewoon via WA zelf.
Nieuwe telefoon kan je dan je backup terugzetten, en alle meuk die er in WA op je oude foon staat, staat 1 op 1 op je nieuwe.

Dat was bijna 2 jaar geleden zoals ik dat deed (van Samsung S4 naar Nexus 6P).

Nogmaals: ik weet niet hoe dat in de ios versie van WA is geregeld. Naar ik proef gaat dat niet zo 1,2,3 dus.
Het probleem is dat Whatsapp op iOS een ander databaseformaat gebruikt. Zolang je binnen iOS blijft werken, kan je middwls iCloud hetzelfde doen. Als je van Android naar iOS wil migreren loop je tegen soortgelijke problemen aan.

Door Tweakers user lenwar, zaterdag 2 december 2017 08:49

izzet3838 schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 17:16:
als je root kun je je emoticons makkelijk aanpassen.
voor zo ver ik weet behoud je bij oneplus dan de garantie.
https://forum.xda-develop...i-changer-device-t3706533
hier heb je al een emoji changer die je kan flashen nadat je geroot hebt.
het 'grote' toetsenbord wordt na een tijdje zeer makkelijk om mee te werken, waarna het gewoon normaal wordt dus dat zou ik gewoon een aantal weken laten staan.

de menu items aan de andere kant zullen denk ik gewoon wennen.
ik heb naast mijn s8 ook een ipad en ik vind het fijner werken dan een android tablet, maar ik blijf me ergeren aan de menu's binnenin de apps, vindt dat sommige functies te goed verstopt zitten. :)
Rooten is eigenlijk iets wat ik principieel niet wil doen, tenzij ik echt tegen onoverkomelijke zaken aanloop. Ik zal op je advies m'n toetsenbord op 'groot' laten om het te proberen, maar volgens mij wordt het typen met één hand mijn bottleneck :)
Ik laat het over een paar weken weten

Door Tweakers user YourMom, zaterdag 2 december 2017 09:25

lenwar schreef op zaterdag 2 december 2017 @ 08:41:
[...]


Ouch!! Ik had hem laat geschreven. Ik heb geen tijd meer gehad om hem zelf weer te lezen en corrigeren. Ik zal proberen dit weekend één en ander te fixen.

Ik zal binnenkort is naar Nova Launcher kijken. Zo'n swype-toetsenbord heb ik nooit fijn gevonden. Nu ik hem op right-handed heb staan kan ik in elk geval weer met één vinger typen.
Ik zal ook is kijken voor het unlocken, maar de snelheid van de animaties storen me niet. Ik zou ook niet weten wat ik nog meer zou willen aanpassen, maar weet uiteraard ook niet wat ik allemaal kan aanpassen natuurlijk :)
Oei, sorry als het wat brutaal overkwam, dat was allerminst de bedoeling, het is het gevaar met dit soort opmerkingen natuurlijk dus my bad. Vind het stuk best goed geschreven en niemand verwacht taalkundige perfectie in een blog, ook ik niet, vond het gewoon grappig om te zien dat er een update geweest was voor een taalfout en even verder bvb. "redelijk voorbereidt" zie staan. :9

Maar nog eens, het is geen kritiek... of misschien wel maar dan opbouwend, zeker niet negatief bedoeld en daarbij; als ik vind dat ik het beter kan moet ik ook maar beginnen bloggen! :X

Voor wat betreft Android, op sites zoals androidcentral.com en androidauthority.com kan je heel veel handige tips vinden, van het ontdekken van leuke, handige, essentiële apps, games en top 10-lijstjes, tot handige 'how-to's i.v.m. instellingen, mogelijkheden,... Interessant om in te grasduinen. Rooten is leuk maar toch niet aan te raden als het je eerste stappen in Android zijn, je hebt gelijk dat je je daar nog even niet aan waagt maar het eerst de tijd geeft om gewoon te worden aan de basics. Die zijn sowieso al bovengemiddeld aanpasbaar.

Idd. Met Nova launcher kan je al een heleboel, ik heb hem indertijd aangeschaft omdat ik het echt een verbetering vond op m'n oude S4 die ik toen had maar de free versie is best al uitgebreid.

Have fun!

Door Tweakers user YourMom, zaterdag 2 december 2017 09:31

Oh, en vergeet de Easter Egg niet op je toestel... meer verklap ik niet dan dat elke Android versie er een heeft en je het kan vinden als je de juiste dingen doet... 8-)

Is maar iets stoms maar toch gewoon leuk dat ze het doen.

Door Tweakers user jurroen, zaterdag 2 december 2017 15:36

Interessante blog en goed geschreven!

Zoals hier al gezegd is, Nova Launcher is sowieso een aanrader. Werkt lekker en intuitief, is tot in detail aan te zetten. Ik zou er persoonlijk Prime bij aanraden, dan heb je direct alle opties.

Wat Signal betreft, ik weet niet hoe dat met een switch van iOS -> Android zit. Signal heeft op Android een backup/exporteer optie. Helaas is het dan zonder media (foto's, video's). Maar wellicht dat iOS hier anders mee om gaat.

Wat jouw Google aversie betreft: herkenbaar. Maar dat is op iOS eigenlijk hetzelfde verhaal. Standaard verzameld Apple ook alles in hun digitale wolkje. De enige manier om dit proper te ondervangen is een rom zonder Google; maar voor velen zit dat het gemak teveel in de weg.

De DNS, naar mijn weten kan je dit wel voor 4G aanpassen. En als we het dan toch enigszins over een gezonde paranoia hebben, dan is Quad9 wellicht een aantrekkelijkere oplossing dan OpenDNS. Je eigen DNS server zou je voor WiFi gewoon mee kunnen pushen met de DHCP offer, ik zou hier geen aparte applicatie voor gebruiken, zeker niet als het onnodig is.

Google Authenticator laat geen backup maken (ander verhaal als je root hebt, maar dat terzijde). Wellicht is Authy dan een aantrekkelijke oplossing, zeker als je niet overal een backup code/mogelijkheid hebt, mocht je telefoon kaduuk zijn.

Bij de meeste telefoons kun je overigens ook de DPI instellen. Lijkt ergens een beetje gelijk aan de resolutie veranderen, om het even simpel te houden (mede-Tweakers: geen hele goede vergelijking, I know, hoop dat ik hiervoor geen digitaal nekshot krijg). Die optie zit meestal wel verstopt in de "Opties voor ontwikkelaars" (Instellingen -> Over deze telefoon -> Aantal keer snel achter elkaar op het build nummer klikken).

Door Tweakers user himlims_, maandag 4 december 2017 09:28

sinds 1e android (G1) android gebruiker, maar na ~10jr ben ik er helemaal klaar mee; eindeloos updaten en gefrot met rommetjes, zo veel overbodige meuk blijft er op telefoon achter (wordt traag / opslag vol). zijn allemaal zaken die af te vangen zijn, of omheen te werken; maar juist dat eeuwige gefrot met android heb ik wel gezien. ga volgende maand een 'het werkt gewoon'-toestel (apple) proberen.

wat is jouw rede van overstap apple > android?

Door Tweakers user lenwar, dinsdag 5 december 2017 16:07

EagleEye1290 schreef op zaterdag 2 december 2017 @ 09:25:
[...]


Oei, sorry als het wat brutaal overkwam, dat was allerminst de bedoeling, het is het gevaar met dit soort opmerkingen natuurlijk dus my bad. Vind het stuk best goed geschreven en niemand verwacht taalkundige perfectie in een blog, ook ik niet, vond het gewoon grappig om te zien dat er een update geweest was voor een taalfout en even verder bvb. "redelijk voorbereidt" zie staan. :9
Zo had ik hem ook niet opgevat. Het was meer dat ik over het algemeen erg oplet, en dat er nu zo veel foutjes in geslopen zijn. Dus de ouch was voor mijzelf ;-)
Maar nog eens, het is geen kritiek... of misschien wel maar dan opbouwend, zeker niet negatief bedoeld en daarbij; als ik vind dat ik het beter kan moet ik ook maar beginnen bloggen! :X

Voor wat betreft Android, op sites zoals androidcentral.com en androidauthority.com kan je heel veel handige tips vinden, van het ontdekken van leuke, handige, essentiële apps, games en top 10-lijstjes, tot handige 'how-to's i.v.m. instellingen, mogelijkheden,... Interessant om in te grasduinen. Rooten is leuk maar toch niet aan te raden als het je eerste stappen in Android zijn, je hebt gelijk dat je je daar nog even niet aan waagt maar het eerst de tijd geeft om gewoon te worden aan de basics. Die zijn sowieso al bovengemiddeld aanpasbaar.

Idd. Met Nova launcher kan je al een heleboel, ik heb hem indertijd aangeschaft omdat ik het echt een verbetering vond op m'n oude S4 die ik toen had maar de free versie is best al uitgebreid.

Have fun!
De (gratis versie van de) nova-launcher heb ik ondertussen vluchtig bekeken, maar dat gaat dan wel weer even opnieuw wennen worden. Ik zie wel de meerwaarde, maar wat ik 1-2-3 niet kon vinden was een optie om vanuit m'n homescreen overal omhoog of omlaag te kunnen vegen om zo in m'n 'applicatielade' en m'n 'meldingen' te zien. Dit zit standaard in de Oneplus Launcher en ik vind dat eigenlijk wel heel prettig werken :)

Ik ga die twee sites is doorspitten binnenkort.

N.B. De easter egg is wel geinig :)

Door Tweakers user lenwar, dinsdag 5 december 2017 16:17

jurroen schreef op zaterdag 2 december 2017 @ 15:36:
Interessante blog en goed geschreven!
Thanks :-)
Zoals hier al gezegd is, Nova Launcher is sowieso een aanrader. Werkt lekker en intuitief, is tot in detail aan te zetten. Ik zou er persoonlijk Prime bij aanraden, dan heb je direct alle opties.
Ik ben hem aan het uitproberen :-)
Wat Signal betreft, ik weet niet hoe dat met een switch van iOS -> Android zit. Signal heeft op Android een backup/exporteer optie. Helaas is het dan zonder media (foto's, video's). Maar wellicht dat iOS hier anders mee om gaat.
Signal heeft op iOS niet de optie om te exporteren. Dus die ben ik helaas kwijt. Nou heb ik maar één contact met wie ik Signal gebruik, dus zo'n ramp is het niet :-)
De DNS, naar mijn weten kan je dit wel voor 4G aanpassen. En als we het dan toch enigszins over een gezonde paranoia hebben, dan is Quad9 wellicht een aantrekkelijkere oplossing dan OpenDNS. Je eigen DNS server zou je voor WiFi gewoon mee kunnen pushen met de DHCP offer, ik zou hier geen aparte applicatie voor gebruiken, zeker niet als het onnodig is.
Ik had de optie niet in m'n instellingen. Ik kwam het ook her-en-der tegen op interpret dat het niet (meer) kan zonder het toestel te rooten.
Thuis heb ik m'n eigen DNS-server (een pihole - die op z'n beurt weer forward naar OpenDNS), dus effectief wilde ik 'overal behalve thuis' de OpenDNS servers gebruiken. (het forwarden heb ik gedaan omdat dit snellere resultaten gaf dan de pihole het 'zelf laten zoeken')
Google Authenticator laat geen backup maken (ander verhaal als je root hebt, maar dat terzijde). Wellicht is Authy dan een aantrekkelijke oplossing, zeker als je niet overal een backup code/mogelijkheid hebt, mocht je telefoon kaduuk zijn.
Ik had dit gedrag van Google Authenticator wel is gehoord van een collega (die klaagde hier (terecht over) Ik had en heb inderdaad Authy in gebruik.
Bij de meeste telefoons kun je overigens ook de DPI instellen. Lijkt ergens een beetje gelijk aan de resolutie veranderen, om het even simpel te houden (mede-Tweakers: geen hele goede vergelijking, I know, hoop dat ik hiervoor geen digitaal nekshot krijg). Die optie zit meestal wel verstopt in de "Opties voor ontwikkelaars" (Instellingen -> Over deze telefoon -> Aantal keer snel achter elkaar op het build nummer klikken).
Helaas ook daar geen DPI-instellingen. Wel iets van "smalste breedte", maar dat doet hetzelfde (alleen wat meer granulair) dan een optie die elders in het menu zit. Verder zag ik 1-2-3 niet echt dingen in de Ontwikkelaaropties die ik graag zou willen aanpassen. Ik ga het binnenkort is rustiger bestuderen.

Door Tweakers user lenwar, dinsdag 5 december 2017 16:25

himlims_ schreef op maandag 4 december 2017 @ 09:28:
sinds 1e android (G1) android gebruiker, maar na ~10jr ben ik er helemaal klaar mee; eindeloos updaten en gefrot met rommetjes, zo veel overbodige meuk blijft er op telefoon achter (wordt traag / opslag vol). zijn allemaal zaken die af te vangen zijn, of omheen te werken; maar juist dat eeuwige gefrot met android heb ik wel gezien. ga volgende maand een 'het werkt gewoon'-toestel (apple) proberen.

wat is jouw rede van overstap apple > android?
Grappig om te lezen waar ik eigenlijk ook een beetje bang voor was. Dit was voor mij de reden om een OnePlus te kopen. Die was schijnbaar 'near-stock' en de paar toevoegingen van OnePlus hadden daadwerkelijk een meerwaarde aldus wat reviews.
Mijn vrouw heeft recentelijk een Samsung S8 gekocht (die vond de OnePlus die ik heb te groot) en ik zie nu wel wat er bedoeld wordt met die bloatware. Ik ga daar ook is naar kijken of we daar iets mee kunnen en dat het voor haar dan ook werkbaar blijft (dus dat er nog wel gewoon patches binnenkomen enzo, maar dat is een andere discussie :-) )

Voor mij was de enige echte reden de kosten van de nieuwe iOS toestellen. Ik vind 800+/900+/1100+ (8, 8-plus, X) veel te veel geld voor wat je er uiteindelijk voor krijgt.

Ik heb bij dit toestel wat ik nu heb eigenlijk wel een beetje 'doet het gewoon', en ik heb niet het idee dat er overdreven veel meuk meedraait.

Reageren is niet meer mogelijk