Eerste stappen met Android

Door lenwar op woensdag 29 november 2017 23:16 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 4.109

Eindelijk binnen
Ik ben na ongeveer een week wachten nu sinds eergisteren in het bezit van een mijn eerste Android toestel. Ik ga geen review schrijven van het apparaat. Daar staat het internet al redelijk vol mee.

Het toestel is voor wat ik gewend was redelijk aan de maat (van iPhone 5s naar Oneplus 5t is best heftig), maar ik moet zeggen dat het redelijk snel went al zit ik nog wel een beetje te pielen met het feit dat ik m'n telefoon niet meer gemakkelijk met één hand kan bedienen. Ik vermoed dat dit een kwestie van wennen wordt. Komt wel goed.

Wat me een beetje tegenvalt is de algemene uitstraling van het besturingssysteem. Allicht is het gewenning, maar het komt wel een beetje houtje-touwtje over zo nu en dan. (iOS ziet er eigenlijk op alle vlakken net wat verfijnder en eenduidiger uit)

- Het formaat van het standaard Gboard toetsenbord vind ik echt idioot. Ik vind het veel, veel te groot. Zelfs op de kleinste stand vind ik hem redelijk aan de maat. Ik heb nu op 'Right-handed' ingesteld. Voornamelijk omdat dan het toetsenbord wat compacter is. Ik zit nu alleen met een redelijk lelijk blok links van m'n toetsenbord met drie iconen.
- De emoji's zijn... Nou ja.. In twee woorden 'walgelijk lelijk'. Dit schijnt in de volgende Android versie beter te worden. Vol verwachting klopt mijn hart zullen we maar zeggen. Ik ga hier geen woorden meer aan vuil maken.
- De hoeveelheid 'lege ruimte' tussen de menu-items. Het is uiteraard in lijn met de algemene Google interfaces (ik vind alle Google interfaces teveel 'whitespace' hebben). Ik heb de instellingen ook te 'z'n kleinst' gezet, maar dit vind ik alsnog erg veel loze ruimte hebben. Ik ga zeker nog op zoek naar een andere launcher of een andere manier om dit op te zoeken (suggesties zijn uiteraard welkom :) )

Eerste stappen
Ik had mezelf redelijk voorbereidt voor 'de grote overgang' en al-met-al viel het me mee wat ik allemaal moest doen om één en ander over te zetten. Ik heb nog niet de tijd genomen om alles wat ik wil doen al te doen, maar de belangrijkste dingen zijn er voor mij.

Ik was nog niet in het bezit van een Google account, dus deze had ik eerst maar aangemaakt.
- Contactpersonen
Ik had op mijn iPhone de Google Drive app geïnstalleerd. Via deze app kon ik op een makkelijk manier m'n contactpersonen overhevelen door de backup-functie van de app te gebruiken. Toen ik m'n telefoon koppelde aan m'n account had ik direct al m'n contacten beschikbaar.
Dit staat beschreven op: https://www.android.com/switch/
- Agenda/Kalender
In de eerste instantie had ik dezelfde procedure gebruikt als voor de contactpersonen, maar dat viel tegen. Ik had op iOS/iCloud meerdere agenda's die ik met meerdere mensen/groepen deelde. Het resultaat was dat alle agenda's in één grote hoop werden gegooid in een nieuwe agenda die 'iPhone' genoemd werd. Dit ging hem natuurlijk niet worden voor mij. Na wat zoeken kwam ik uit op devolgende procedure:
 • inloggen op de web interface van iCloud https://www.icloud.com met je Apple ID
 • Klik op Agenda
 • Klik op het 'Deel agenda' icoontje van de agenda die je wil delen
 • Klik op 'Publieke agenda'
Je ziet nu een webcal adres: (webcal://XXX-calendars.icloud.com/blablablabla)
 • kopieer het webcal adres en vervang webcal:// met https://
 • Je kan nu een .ics bestand downloaden van je agenda, met daarin al je agenda-data
Log in op je Google kalender (https://calendar.google.com/) met je Google account
(indien nodig: Maak een nieuwe Agenda)
 • Klik op het plusje boven je agenda's en selecteer 'Nieuwe agenda maken'.
 • Vul de gegevens in en selecteer Agenda maken
Importeer het ics bestand in je (nieuwe) agenda)
 • - Klik op het plus boven je agenda's en selecteer 'Andere Agenda's Toevoegen' en selecteer 'Importeren'
 • Selecteer het ics bestand van je computer en de agenda waar je naartoe wilt importeren
 • Klik op Importeren
(( herhaal voor al je agenda's ))
- Whatsapp geschiedenis
Dit was misschien de interessantste van m'n hele traject. Eigenlijk ging het heel makkelijk. Ik blijf erbij dat het idioot is dat Whatsapp niet zelf een functie hiervoor heeft en dat je een (betaalde) derdepartij tooltje nodig hebt om de boel over te zetten. Je kan Wazzap Migrator gebruiken.
In het kort komt het hier op neer. (de hele procedure staat op de site van Wazzap migrator: )- Signal heb ik nog niet geprobeerd. Mogelijk kan dit ook met eenzelfde procedure? Wie weet :)

Verdere apps
Nu ik m'n contactpersonen, agenda's, en Whatsapp geschiedenis heb overgeheveld had ik het meest acute wel gehad. Tijd om de overige apps te gaan overzetten.
- Voor m'n Facebook alternatief heb ik Friendly gekozen. Ik vond dit op iOS een prettige tool. Op Android is ook fijn.
- M'n gezondheidsdata kon ik niet overzetten. Dit lijkt niet mogelijk te zijn. Helaas voor m'n stappen dus :-)
- De ING wil ik bij deze nog even kudo's geven. Toen ik m'n ING app had geïnstalleerd op m'n nieuwe telefoon, kreeg ik de vraag of het een 'extra telefoon' is. (ofzo). Toen ik dit aangaf werd er een QR-code gegenereerd die ik met m'n iPhone kon inscannen, en zo werd m'n nieuwe telefoon ook geautoriseerd om z'n ding te doen voor. Snel. Makkelijk. Helder.
- Voor de steam app moest ik eerst de Authenticator functie van de oude app deactiveren voordat ik hem activeren op m'n nieuwe telefoon. (ik weet niet hoe de procedure is als m'n oude telefoon niet meer beschikbaar was)
Voor de mastercard app en alle overige apps moest ik eigenlijk of alleen inloggen of de standaard activatieprocedure doorlopen. Dit was dus allemaal niets bijzonders.

Waar ik verder tegenaan liep
- DNS servers
Verder liep ik nog tegen een paar dingetjes aan. Ik kan met deze versie van Android geen DNS-servers aanpassen van m'n 4g- of wifi verbindingen. Op iOS kon ik de DNS-servers van de wifi-verbindingen zelf instellen en de rest wel op DHCP laten.
Ik gebruik zelf eigenlijk altijd de DNS servers van OpenDNS. Deze zijn snel en betrouwbaar. Ik heb de app DNSChanger geïnstalleerd. Deze app maakt een soort pseudo-VPN verbinding naar je eigen telefoon en forceert zo de (in mijn geval) OpenDNS servers.
Nu heb ik dus overal de OpenDNS servers. Dit is op zich goed, maar thuis gebruik ik liever m'n eigen DNS-servers. DNSChanger is niet bewust van welk wifi-netwerk hij op zit, dus dit was een dingetje. Ik heb uiteindelijk met Tasker een profiel gemaakt, dat als ik 'niet op m'n eigen wifi zit', hij DNSChanger activeert. Werkt prima :-)

- Widgets niet gemaakt voor mijn formaat scherm
Er zijn best wel wat widgets die 'net niet' de volledige breedte van m'n scherm vullen. Als voorbeeld de 'Zoek widget' van Firefox (mijn favoriete browser). Deze is vier eenheden breed, terwijl mijn scherm er vijf heeft. Dit ziet er dan lelijk uit.

- Schermen mooi maken
Ik heb nu nog erg veel moeite om m'n home screen 'mooi' in te delen. Ik denk dat ik hem nog even een beetje neutraal laat en op een later moment hier is mee ga experimenteren.

Mooie dingen
Uiteraard zijn er ook dingen die ik na een paar dagen wel heel prettig vindt aan Android.
- Widgets
Ook al heb ik er nog niet zo heel veel actief. Ik zie nu wel de meerwaarde ervan om interactieve onderdelen op m'n home screen te hebben

- Privacy-mogelijkheden
Ik was ergens bangig dat omdat Android 'van Google is' dat ik echt alles wat ik doe met iedereen en alles moest delen. Ik ben dan ook positief verrast over de fijnmazigheid waarmee ik de privacy-instellingen per app en per onderdeel kan instellen. Het gaat zelfs nog iets verder dan iOS, en daar was ik eigenlijk al best tevreden over.

En nu verder
Ik ga de komende dagen is lekker rustig dit, voor mij nieuwe besturingssysteem, verkennen en mee experimenteren. Ik zal ongetwijfeld nog wel tegen wat dingetjes aanlopen en andere kleine verbazingkjes ervaren.

Al-met-al valt me de overgang eigenlijk nog wel mee. De meeste bedieningsfuncties zijn gelijk aan dat van iOS. (screenshots maken en dat soort zaken). Andere dingen zitten precies aan de andere kant (bedieningspaneel: Nu bovenin, boven de meldingen, bij iOS onderin). Ik houd eventuele reacties op deze post goed in de gaten.

Als er vragen zijn, of dingen niet duidelijk zijn zal ik waar nodig te tekst verhelderen. (mogelijk dat ik ook de leesbaarheid nog her en der even moet bijwerken :) )

(( Update: taalfout ))

Achtergond van mijn overstap

Door lenwar op zondag 26 november 2017 14:47 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 4.805

Mijn Android ervaring
Na jaren en jaren een tevreden iPhone gebruiker te zijn geweest heb ik besloten om Android weer te proberen. Mijn laatste ervaring met Android was met het toestel van mijn toenmalige vriendin (tegenwoordig vrouw). Zij had toen een HTC Magic met Android 1.6. (Ikzelf had toentertijd een één of ander Windows Mobile toestel).

Dit toestel had toen zo'n HTC sausje er overheen waardoor je eigenlijk twee verschillende interfaces had die volledig door elkaar heen zaten. Ze was eigenlijk nooit helemaal tevreden over dat toestel. Het OS was niet stabiel en in die periode was je telefoon al snel verouderd en kreeg je effectief geen updates waardoor je niet goed mee kon. Onder hoge druk van de community kregen haar toestel een upgrade naar Android 2.x, waardoor het toestel effectief onbruikbaar was geworden.

Wij zijn toen overgestapt naar de iphone 4, 4s en daarna 5s die we nog altijd, naar eigenlijk nog met volle tevredenheid, gebruiken. Op wat kleine dingetjes na voldoet iOS zonder noodzaak voor jailbreaken voor mijn gebruik. De enige dingetjes die ik mis in iOS zijn:
- De mogelijkheid om per app de rotatievergrendeling aan en uit kunnen zetten
- M'n VPN als quick-toggle in het bedieningspaneel
- De name servers van m'n 4g verbinding aanpassen

Toestelkeuze
We zijn nu aan het shoppen voor nieuwe toestellen, maar vinden het nu toch wel heel gortig worden met de hudige iPhone prijzen en Android is schijnbaar ondertussen ook wel wat beter geworden ;-)

Na wat kort vooronderzoek was ik er al snel uit dat ik het liefste gewoon een stock (of near-stock) android wil. Bij voorkeur direct vanaf de fabrikant, of anders dat ik m'n garantie niet verlies bij rooten. Ik heb denk ik nog steeds een trauma heb van die gore HTC interface van toen.

Ik ben uitgekomen op een Oneplus 5t die wat ik begrijp een naar-stock Android heeft. Ik heb er op dag één, één besteld en hij wordt als het goed is binnenkort (29 november) geleverd. Mijn vrouw wil nog even afwachten of ze het toestel niet te groot vindt. Het is natuurlijk nogal een plak als je van een iPhone 5s komt.

Voorbereiding
Nu het toestel daadwerkelijk besteld is, ben ik mezelf alvast een beetje aan het voorbereiden voor 'de grote overstap'. Misschien valt het allemaal wel mee, maar ik moet bekennen dat ik het toch wel een beetje spannend vind :-). Ik heb de afgelopen dagen veel gezocht en gesurft en werd eigenlijk een beetje gek van al die non-informatie die je overal en nergens vindt over dit onderwerp. In dit blog wil ik mijn ervaringen beschrijven en waar ik tegen aan liep en loop, Omdat ik
- het wel leuk vind om is een keer een blog te schrijven
- allicht anderen kan helpen en informeren waar ik tegen aan liep

Dingetjes
De dingen die ik bedacht heb die potentieel een dingetje kunnen worden of waar ik in elk geval even aandacht aan moet geven zijn (naast uiteraard het wennen van een compleet nieuwe interface/besturingsysteem):
- Overzetten contactpersonen
- Overzetten agenda
- Overzetten WhatsApp geschiedenis
- Overzetten Signal geschiedenis

- Overzetten/omzetten Apple gezondheidsdata
- Ing app
- Mastercard app
- Facebook alternatief (ik vind dat facebook genoeg van me bijhoudt, dus gebruik ik liever hun eigen app niet die waarschijnlijk meer data van me bijhoudt dan ik nodig vindt)
- Authy (google authenticator alternatief)
- Steam (authenticator)
- Onkyo app om m'n stereo te kunnen bedienen/configureren (de originele app van Onkyo is wat summier op iOS)

Alle andere apps/spelletjes maken me niet zoveel uit. Daar vind ik wel wat op en zo niet dan meld ik het hier wel.

Verder
Ik zal deze blog updaten als ik m'n toestel heb en m'n ervaringen/frustraties/verbazingen delen. Suggesties, opmerkingen, vragen, klachten en dergelijke zijn altijd welkom.

(Edit: taalfout - vormfout)